top of page
Opera.jpg

OPERA ÖDÜLLERİ

Opera Ödülleri, Türk Opera sanatına emek vermiş, bu sanatı ulusal ve uluslararası mecrada yer aldığı opera eserlerinin icrası ile tanınmasına katkıda bulunan Opera Sanatçılarına onurlandırma için ödüller vermektedir.

AYDIN GÜN.jpg

AYDIN GÜN

ONUR ÖDÜLÜ

Türkiye'de operanın kurucusu olarak kabul edilen Aydın Gün, Ankara Operası'nı ve İstanbul Şehir Operası'nı (bugünkü İstanbul Devlet Opera ve Balesi) kurmuştur. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın kurucuları arasında yer alan Aydın Gün yirmi yıl süreyle Uluslararası İstanbul Festivali’nin sanat yönetmenliğini yapmıştır. Aydın Gün 1988 yılında Devlet sanatçısı unvanı ile onurlandırılmıştır.

CARL EBERT

ONUR ÖDÜLÜ

Alman tiyatro yönetmeni ve oyuncusu, opera yönetmeni, eğitmen Carl Ebert, Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye‘de Türk modern tiyatrosuve operasının kurucuları arasındadır. Ankara Devlet Konservatuvarı’nın tiyatro ve opera bölümlerini kurdu ve Devlet Tiyatrosu ve Operası’nın kuruluşuna çok büyük katkıda bulundu; konservatuvarın bünyesi içinde kurduğu Tatbikat Sahnesi ve Opera Stüdyosu’nda sayısız öğrenciler yetiştirerek tiyatro ve operanın Türkiye’de kurumsallaşmasını sağladı. 1945 yılına kadar Tatbikat Sahnesi’nde çeşitli oyunların rejisörlüğünü yapan, sayısız öğrenci yetiştiren Carl Ebert’in Türkiye’de modern tiyatronun kurucuları arasında önemli bir yeri vardır.

Carl Ebert.jpg
Leyla Gencer.jpg

LEYLA GENCER

ONUR ÖDÜLÜ

20. yüzyıl opera dünyasına damgasını vuran Leyla Gencer İstanbul’da doğmuştur. İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda başladığı şan eğitimine İtalyan soprano Giannina Arangi-Lombardi ve Apollo Granforte ile devam eden Leyla Gencer, geniş repertuvarı, lirik sopranodan dramatik koloratüre uzanan bir yelpazede 72 rolü kapsayan Leyla Gencer, Maria Callas, Renata Tebaldi, Montserrat Caballé, Joan Sutherland, Beverly Sills gibi efsane isimlerle aynı dönemde La Scala’da yirmi beş yıl boyunca primadonna olarak söylemiştir.

AYHAN BARAN

ONUR ÖDÜLÜ

Ayhan Baran Cumhuriyet dönemi opera sanatçısıdır. Türkiye'de yetişmiş uluslararası bir opera sanatçısıdır. Kariyerinin Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ve Sovyetler Birliği’nde sürdürdü. 1951-1987 arasında Ankara Devlet Operası'nda çalıştı; 1972-1974 arasında başrejisör olarak görev yaptı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Opera Ana Sanat Dalı’nda birçok opera sanatçısı yetiştirmiştir.

Ayhan Baran.jpg

SAADET İKESUS ALTAN ONUR ÖDÜLÜ

Türkiye’de operanın kurucularından olan Saadet İkesus Altan, Almanya’daki eğitimi sırasında bir opera yıldızı olarak tanınmıştır. 1941 yılında Türkiye'ye döndükten sonra şarkıcı, rejisör ve eğitmen olarak çalışan sanatçı, Muhsin Ertuğrul’un teşvikiyle Mozart’ın "Cosi fan tutte'" operasını sahneye koyarak, Türkiye'nin ilk kadın opera yönetmeni olmuştur. Ankara Devlet Konservatuvarı’nda ilk kadın şan pedagogu olarak görev alan Saadet İkesus Altan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Opera Ana Sanat Dalı kurucularındandır ve birçok opera sanatçısı yetiştirmiştir.  Türkiye'de ses eğitimi alanında ilk kitabın yazarı olan sanatçı, sahnede eserlerin Türkçe seslendirilmesi gerektiğini savunmuş ve yaklaşık elli operayı İtalyanca, Almanca ve İngilizce'den Türkçeye çevirmiştir.

Saadet İkesus Altan.jpg
Atilla Manizade.jpg

ATİLLA MANİZADE

ONUR ÖDÜLÜ

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde solist olarak sayısız eserde başrol oynayan Atilla Manizade, ülkemizi yurt dışında oynadığı operalarda temsil etmiştir. Figaro, Kral Philîp, Don Pasquale, Don Basilio ve Mephisto rollerinde seçkinleşmiş bir sanatçıdır. 1984 yılında İstanbul Devlet opera ve Balesi Müdürlüğü yapan sanatçı Devlet sanatçısı ünvanına sahiptir.

bottom of page